Volledig overzicht BTW percentages

Onderworpen aan 6% tarief

De toekenning van het recht op toegang tot een inrichting van cultuur, sport of vermaak, alsmede de toekenning van het recht gebruik ervan te maken zijn diensten die onderworpen worden aan het tarief van 6%. (KB 20 20 juli 1970, Tabel A, XXVIII). Hierbij worden bedoeld : handelsbeurzen, bals, pretparken, zwembaden, golfbanen, visvijvers, wielerbanen, racecircuits, voetbalstadions enz (zie ook plaats van de dienst)

Voeding (KB 20 rubriek X tabel A)

Voor de toepassing van het tarief van 6 % op bereide maaltijden of dranken moet het gaan om een eenvoudige levering van die bereide maaltijden of dranken. Dus zonder bijkomende diensten of bedoeling om ter plaatse te gebruiken.

Dranken

Enkel in het geval van een eenvoudige levering van de dranken: koffie, thee, waters in flessen, vruchten- of groentesap, limonades en andere alcoholvrije dranken (bv alcoholvrij bier).

Van deze rubriek zijn uitgezonderd de bieren, met een effectief alcoholvolume van meer dan 0,5% vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolume van meer dan 1,2% vol.

De twee rubrieken ivm voeding en drank zijn samen te lezen met de opmerking ivm verkoop voeding en drank op een festival.


Onderworpen aan 12% (KB 20 tabel B, rubriek I)

Restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van dranken.

Restaurant- en cateringdiensten worden gekenmerkt door een reeks handelingen waarvan het aanbod van etenswaren en dranken slechts een onderdeel van uitmaakt en waarvan ook bijkomende diensten deel uitmaken.

Fastfood- of zelfbedieningsrestaurants worden eveneens beschouwd als restaurant en cateringdiensten. Zie definitie restaurant- en cateringdiensten.


Onderworpen aan 21% (KB nr 20 artikel 1,3°)

Het verschaffen van spijzen en dranken om ter plaatse te worden verbruikt.

Zie opmerking ivm verkoop spijzen en dranken op festival. Verkoop van voeding in een hal, zonder terbeschikkingstelling van tafels of stoelen zou aan 21% zijn.

Tickets voor evenementen die niet vallen onder het tarief van 6 % (opleidingen, seminaries, trainingen..)

Diensten verleent aan de organisator van een evenement. Diensten verleent aan standhouders op een handelsbeurs.


Definitie restaurant- en cateringdiensten.

Onder restaurant- en cateringdiensten wordt verstaan het verstrekken van bereide of onbereide spijzen of dranken dan wel beide, voor menselijke consumptie, in combinatie met voldoende bijkomende diensten ten behoeve van de onmiddellijke consumptie van die spijzen of dranken. Het verstrekken van spijzen of dranken dan wel beide is niet meer dan een onderdeel van het geheel waarin het dienstenaspect de overhand heeft. Restaurantdiensten zijn dergelijke diensten verstrekt in de ruimten van de dienstverrichter en cateringdiensten zijn dergelijke diensten verstrekt elders dan in de ruimten van de dienstverrichter.


Plaats van de dienst (Art 21 §3, 3° Wetboek BTW)

De plaats van de dienst gaat ook bepalen dat Belgische BTW van toepassing is.

“De plaats van de dienst is de plaats waar het evenement of de activiteit daadwerkelijk plaatsvindt wanneer de dienst bestaat in het verlenen van toegang tot culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijkheids- of soortgelijke evenementen, zoals beurzen en tentoonstellingen, en met de toegang verlening samenhangende diensten”.

Verlegging van heffing (BTW te voldoen door de deelnemer gevestigd buiten België) is slechts mogelijk indien het gaat om seminaries, opleidingen of trainingen die langer dan één dag duren.